Elies Plana

Bitxus
Acurat, artesà i reproduïble. Li agrada ser titllat d’impresor. De la generació del 77 estudià disseny gràfic a L'Escola d'Art d’Olot. Després d’una etapa creativa envoltat d’ordinadors, vídeos i fotografies, va canviar les eines per burins, gravats, tòrculs, tipografies de plom i papers. Primer ajudant al taller del seu pare i després fent els primers passos amb treballs d’art gràfic propi. Linòleums a la planxa perduda, trepes (plantilles) i xilografies (fusta) són les tècniques amb les que se sent més còmode. Enamorat del viatge de motxilla, avions sense tiquet de retorn i de cultures i experiències per conèixer. Ha estampat diferents treballs tant d’art gràfic com d’edicions de bibliòfila. Llibres artístics impresos usant processos artesanals i molt manuals de la bella i vella impremta. El pròxim mes de maig del 2011 a la Sala Trinxeria d’Olot es podrà veure l’exposició Contes de Minerva. Una edició de bibliòfilia amb set contes d’escriptors olotins. Trobeu-lo a eliesplana.com

Pla A? 
Tinc la sort de tenir el meu PlaB com a Pla A. Ja fa dos anys i mig que estic presentant, treballant i dsifrutant d’imprimir projectes propis o d’encàrrec. Edicions de bibliòfilia o art gràfic.
Inspiracions?
M’agrada mirar, olorar i escoltar tot el que puc. Referents? Des de xilografies del segle XVIII, fins a Vagabond, el còmic de Takehiko Inoue, Louis Jou, Egon Schiele i tot un reguitzell d’estudis i impresors treballant amb les mateixes eines que jo com Tugboat, WingedLion o Natalia Moroz, la gran majoria d’Estats Units o Anglaterra, països on encara ara s’utilitzen les premses i els antics processos de reproducció gràfics.
Per què?
Veure les reaccions de la gent al veure un dels meus treballs, explicar-los processos i tècniques. Per a mi és molt important donar a conèixer la manera d’imprimir del taller, és una manera que no es perdi l’ofici. L’altre punt és l’adicció que un mateix es crea: Estàs en un projecte i el cap es dispara començant a desenvolupar i inspirar-se amb idees que surten del que estàs fent. 
Suggereix-nos un pla B...
La poesia de Cristina Fernández i dintre de ben poc el taller de letterpress i art gràfic de Granjagràfica, un projecte conjunt amb la Gaby la meva parella, que ja ha començat a fer els primers passos per Barcelona.


La seva obra:
(cliqueu les imatges per veure tota la sèrie)
Mans

Hangas

Irònic

Boy & Girl